Geef je bedrijf vandaag nog een boost!

De Ultieme Gids voor Beginners in Webdesign: Meesterlijke Stappen naar een Creatieve Toekomst

Leestijd: 4 minuten

De Ultieme Gids voor Beginners in Webdesign: Meesterlijke Stappen naar een Creatieve Toekomst

Leestijd: 4 minuten
biginners webdesign
Duik in de wereld van webdesign en zet de eerste stappen naar een creatieve toekomst met deze allesomvattende gids voor beginners. Ontdek de verschillende theorieën, regels, beste praktijken en meer, en dompel je onder in het kennisbad dat we speciaal voor jou hebben klaargemaakt. Webdesign is een prachtig vak – vol creativiteit en uniciteit. Het maakt niet alleen een website mooier, maar het heeft ook de kracht om meningen en emoties te beïnvloeden. Het is dan ook zeer in trek, en als je ooit hebt willen leren webdesignen, is het nu de tijd! Maar, webdesign omvat veel theorieën, regels, beste praktijken en andere nuances die je moet kennen, en binnen dit kenniszee kun je gemakkelijk verdwalen. Daarom hebben we een allesomvattende gids gemaakt over webdesign voor beginners. Hier vind je alles wat je moet weten om je webdesigncarrière te beginnen. Laten we beginnen.

Wat is webdesign

1. Wat Zijn de Principes van Webdesign?

Ontdek de fundamenten van webdesign die de regels van het spel bepalen.

Bij het betreden van een nieuwe carrière is het overweldigende aantal dingen dat je moet leren een probleem. Maar waar begin je? Elk project waaraan je werkt, moet voldoen aan de volgende principes:

 1. Aesthetic Usability Effect: Mensen gaan ervan uit dat een mooi ontworpen website gemakkelijker te gebruiken is dan een lelijke of verouderde.

 2. Jakob’s Law: Vertrouwdheid schept vertrouwen. Als er consistentie is in hoe een element van website tot website wordt behandeld, wijkt dan niet af van de norm.

 3. Fitt’s Law: Vergroot interactie en ontwerp aanraakdoelen zodat ze groot genoeg zijn om te vinden, te klikken zonder fouten, en binnen handbereik liggen.

 4. Hick’s Law: Verminder overweldiging en minimaliseer het aantal stappen dat bezoekers nemen.

 5. Law of Prägnanz: Gebruik herkenbare vormen en elementen om verwarring te voorkomen.

 6. Miller’s Law: Minimaliseer visuele overbelasting door inhoud in groepen te organiseren.

 7. Gestalt Design Laws: Ontwerp volgens structuur- en patroonregels zoals gelijkenis, continuïteit, afsluiting, nabijheid, figuur/achtergrond, symmetrie en orde.

 8. Serial Position Effect: Plaats de meest kritieke onderdelen helemaal bovenaan of onderaan een webpagina.

 9. Peak-End Rule: De eerste en laatste indrukken van een website zijn wat bezoekers zich het meest herinneren.

Wil je meer weten over beste praktijken in webdesign? Deze gids ontrafelt de principes van webdesign en de 10 geboden van bruikbaarheid die je moet volgen.

a, open deze in Elementor en klik op het sjabloonpictogram naast het pluspictogram. Hier vind je al je opgeslagen sjablonen. Kies degene die je wilt gebruiken en voeg het in. Een paar klikken en je hebt de pagina gedupliceerd!

2. Wat Zijn Webstandaarden?

Ontdek de regels die het web als geheel sturen.

Webstandaarden draaien voornamelijk om de technische aspecten van het bouwen van een website, met als primaire doel het web toegankelijk en plezierig te maken voor iedereen. Anders dan webdesignprincipes, die vaak voortkomen uit psychologische studies en wetten, worden webstandaarden daadwerkelijk vastgesteld en gereguleerd door verschillende instanties.

De World Wide Web Consortium (W3C), onder leiding van Tim Berners-Lee, staat aan het hoofd van webstandaarden. De belangrijkste doelen van de W3C zijn:

 1. Web for All: Toegankelijke en wereldwijd vriendelijke websites creëren.

 2. Web on Everything: Responsive webdesign voor totale cross-browser en -apparaat compatibiliteit.

 3. Web for Rich Interaction: Richtlijnen voor gebruikte programmeertalen en technieken.

 4. Web of Data and Services: Gegevensbeheer binnen en tussen websites.

 5. Web of Trust: Prioritering van beveiliging en privacy op het web.

Er is veel begeleiding over wat je wel en niet moet doen bij het maken van websites.

Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om je verkenning van dit onderwerp uit te stellen totdat je alles hebt geleerd wat je moet weten over webdesign voor beginners. Het is niet dat dit minder belangrijk is dan de rest. Het heeft te maken met het technisch beheer van een site, een vaardigheid die je pas later zult ontwikkelen.

Ontdek meer in onze volgende blogposts terwijl we dieper ingaan op de wereld van webdesign!

3. Zet de Eerste Stappen naar Meesterlijk Webdesign - Volg Onze Gids in 2 Stappen!

Begin vandaag nog met het ontwikkelen van jouw webdesignvaardigheden! Deze gids biedt de nodige kennis en inzichten om jouw webdesigncarrière op gang te brengen. Volg deze twee stappen en ontdek de creatieve wereld van webdesign. Heb je vragen of wil je meer weten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

4. Voordelen

 • Snel en eenvoudig.
 • Geen technische kennis vereist.
 • Efficiënte manier om consistente ontwerpen te hergebruiken.
 • Snel resultaat met slechts enkele klikken.
 • Geen gedoe met sjablonen.
 • Directe duplicatie van alle inhoud.
 • Plugin-gebruik voor extra functionaliteit.
 • Mogelijkheid om specifieke instellingen aan te passen.
 • Flexibiliteit in duplicatieopties.

De utlieme webdisgn guide

Webdesign, hoewel overweldigend voor beginners, biedt een prachtige reis vol creativiteit en unieke mogelijkheden. In deze gids hebben we de basisprincipes van webdesign en webstandaarden verkend, waarmee je een stevig fundament legt voor je ontwerpcarrière. Het begrijpen van esthetische bruikbaarheid, consistentie, interactieprincipes en gestaltwetten is cruciaal. Webstandaarden, beheerd door organisaties zoals W3C, waarborgen een toegankelijk en wereldvriendelijk web. Deze gids is jouw springplank naar meesterlijk webdesign. Zet vandaag nog de eerste stappen en ontdek de creatieve wereld die voor je openligt!

bekijk uitleg: beginner webdesign